Kopersvereniging CPO Bem Bouwers

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) biedt particulieren de gelegenheid om woonwensen binnen een gezamenlijk vastgesteld kader te realiseren. De essentie van het proces is dat collectief een basisplan ontwikkeld wordt dat past bij de wensen van de bewonersgroep. In het algemeen vormt dit programma voor alle partijen een goede basis voor kwaliteit. Dit basisplan wordt per project ontworpen. Binnen het basisplan worden individuele woningen met unieke plattegronden en gevels ontwikkeld, waarin zo goed mogelijk de wensen van de bewoners zijn verwerkt. Dit maakt individuele wensen haalbaar. De financiële ruimte bepaalt daarbij de architectonische variatie en uitwerking van het totaal.

Basisplan

Kopersvereniging CPO BEM Bouwers bestond uit 10 kopers; de woningen werden gerealiseerd in Zevenaar. Het plan voor BEM was onderdeel van Groot Holthuizen, waardoor door Palmboom en Van den Bout het masterplan en stedenbouwkundig ontwerp werd gemaakt.

Het woningontwerp voor BEM moest passen binnen vrij strikte eisen van het beeldkwaliteitsplan. De noord-zuidoriëntatie was bepalend voor de energiehuishouding en heeft aanleiding gegeven voor een veranda aan de zuidkant, waarmee tevens uitbouwopties zijn voorbereid. De lage goot aan de voorkant, ook de noordzijde, kwam uit de beeldvoorschriften, waarmee aanleiding ontstond voor de bijzondere kapvorm. Om de verdieping beter bruikbaar te maken, zijn grote dakkapellen ontworpen met een eigenwijs schuin dak en een open zijschild. De goot werd breed en zo uitgevoerd dat deze over de optionele erkers doorloopt.

Bij alle woningen ontstonden opties om de basisvolumen uit te breiden met onder andere erkers, dakkapellen en uitbouwen; al naargelang de wens en het budget van iedere koper. Verbijzondering in de gevels ontstond door keuzes van afzonderlijke kopers voor bijvoorbeeld erkers, hoekramen, dwarskappen, topgevels en afgeschuinde kappen. Hierdoor ontstonden er op beide locaties unieke bouwblokjes die geheel naar wens van de kopers werden ingevuld.

BEM werd in het najaar van 2010 opgeleverd. De ontwikkeling van de omgeving is vanwege de crisis gestagneerd.

Locatie

Zevenaar

Opdrachtgever

CPO BB (Bem Bouwers)

Uitvoering

Veluwezoom Verkerk bouw bv

Realisatie

2009/2010

Foto's