Sportcenter Allround

In opdracht van sportschool Allround heeft Hulshof architecten een ontwerp gemaakt voor een sportschool annex tennishal in Den Hoorn, Zuid-Holland. Het gebouw staat op sportpark Kerkpolder-oost, waar ook een voetbalvereniging, een handbalvereniging en tennisvereniging zijn gevestigd. Dit sportpark heeft drie clubhuizen en diverse bijgebouwen in een landelijke stijl, ontworpen door architectenbureau Molenaar Van Winden. 
Het oude onderkomen van Allround bevond zich in een omgebouwde loods. Het was er krap, maar de huiselijkheid en intimiteit werden gewaardeerd door de leden en moesten dan ook terugkomen in de nieuwbouw.

Het ontwerp bestaat uit twee volumes die in elkaar grijpen en een ensemble vormen met de bestaande omliggende gebouwen. Het gebouw speelt met de indeling van de plattegronden en de plaatsing van de verschillende functies optimaal in op de omgeving en op de bezonning van de locatie. De sportschool bestaat uit twee verdiepingen van in totaal 2.000m2, de tennishal heeft vier banen, voor beide functies is er een afzonderlijke exploitant. De entree van de tennishal en de sportschool is gecombineerd, waardoor het gebouw als eenheid functioneert en diverse voorzieningen als de baliefunctie, kantine en de kleedruimtes goed door de beide functies kunnen worden gedeeld. In de sportschool zijn onder andere een schoonheidssalon, diverse lesruimtes, een fitnessruimte en een wellnessgedeelte opgenomen. Met eenvoudige stijlmiddelen en zorgvuldig afgewogen materiaalkeuze werd een mooi, betaalbaar gebouw neergezet. De daken bestaan uit geprofileerde staalplaat, de gevels zijn voornamelijk gemaakt van hout. De kopgevels van de tennishal bestaan voor een groot deel uit semi-transparant polycarbonaat, om het zonlicht indirect in de tennishal te krijgen.

Het project is duurzaam ontworpen, zodat een minimaal energieverbruik en een maximaal comfort wordt gerealiseerd.

Locatie

Den Hoorn (ZH)

Opdrachtgever

Sportcenter Allround

Uitvoering

Reusken Bouw

Realisatie

2009

Foto's