Wallisblok

Het project Wallisblok, 'de Dichterlijke Vrijheid' betreft een woonblok in de wijk Spangen te Rotterdam. Voor een groot deel bestond dit blok uit vooroorlogse woningen die in een zeer slechte staat van onderhoud verkeerden.

De gemeente Rotterdam zocht naar een mogelijkheid om met het opknappen van dit deel van het blok een impuls te geven aan de verbetering van de gehele wijk. Hulshof Architecten heeft in opdracht van de gemeente een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van deze woningen. Uitkomst hiervan was dat dit blok zich uitstekend leende voor collectief opdrachtgeverschap. Steunpunt Wonen (nu Urbannerdam) heeft in samenwerking met Hulshof Architecten een kopersgroep gevonden die vervolgens opdrachtgever werd.

Hulshof Architecten heeft voor de betreffende panden een pakket aan mogelijkheden ontworpen, waar de kopers hun eigen woning mee konden samenstellen. De collectieve aanpak gaf financieel meer mogelijkheden. Het renoveren middels collectief particulier opdrachtgeverschap bood hierdoor veel verschillende opties en een grote mate van flexibiliteit. Al gelang naar de koperskeuze konden zowel appartementen, woon - werkwoningen als stadswoningen gerealiseerd worden.

De bouwtechnische staat van de achtergevel was zo slecht dat deze geheel vervangen moest worden. Dit bood de mogelijkheid om het woonoppervlak uit te breiden, individuele gevelindelingen te maken en terrassen aan te brengen op elke gewenste verdieping. Ook zijn een aantal woningen uitgebreid met dakopbouwen en voorzien van dakterrassen. Tevens konden de kopers bepalen of ze de woning kaal opgeleverd wilden hebben om vervolgens zelf voor de afbouw te zorgen of dat ze wilden laten doen. Gedurende het gehele proces is er een intensieve samenwerking met de kopersgroep geweest.

De gedachte 'kopers zijn doorgaans meer betrokken bij hun buurt'dat achter het project zat, heeft inmiddels geleid tot de bekroning van het project met de Job Dura prijs met het thema 'Veilige Ruimte'. De prijs, bestaande uit een sculptuur en een bedrag van € 32.500, werd uitgereikt door minister Winsemius. 

De koppeling die in dit project is gemaakt tussen het ruimtelijke en sociale programma wordt gezien als een goede aanzet tot het verbeteren van de sociale structuur en hierdoor van een duurzame verbetering van de wijk Spangen als geheel.

Het project Wallisblok is in 2009 beloond met de Gulden Feniks voor innovatie en renovatie.

De hieronder geplaatste interieurfoto's zijn van Jeroen Musch.

Brochure Poetic Freedom:

Klik hier om de brochure te downloaden

Locatie:

Spangen, Rotterdam

Opdrachtgever:

Kopersvereniging De Dichterlijke Vrijheid

Uitvoering:

BAM Woningbouw

Realisatie:

2006/2007 opgeleverd 1 september 2007

Foto's

Video