Huis de lage limiet

In Hillegersberg, Rotterdam, heeft Hulshof Architecten in 2005 een villa voor een particuliere opdrachtgever gerealiseerd.

De ontwerpuitgangspunten zijn in belangrijke mate ontleend aan karakteristieken uit de omgeving. Het driehoekig kavel ligt in het nieuwe woongebied de Lage Limiet, een uitbreiding aan de noordkant van Hillegersberg met voornamelijk nieuwbouw, bestaande uit luxe appartementen en vrijstaande woningen. De omgeving van deze locatie wordt gekenmerkt door het slagenlandschap met hoge dijken, hoge populieren, waterlopen en smalle, diepe weilanden.

Het hoofdvolume van de woning is een trapezium vorm, waarbij één deel van de woning een dubbele hoogte heeft. Op de verdieping zijn in deze hoek de slaapkamers gelegen. Centraal in de woning, waar het hoge gedeelte overgaat in het lagere, ligt de patio. Deze zorgt niet alleen voor extra lichtinval in de omliggende ruimtes, maar koppelt deze ook visueel aan elkaar. De trap naar de eerste verdieping loopt langs de patio en zorgt voor een bijzondere ruimtelijke beleving. Naast een tuin met twee grote onderheide terrassen en de patio beschikt de woning ook over een dakterras, bereikbaar vanuit een van de slaapkamers op de verdieping.

Ruime dakoverstekken zorgen voor een gevoel van weidsheid en landelijkheid. Door het dak van de eerste verdieping visueel te laten rusten op een glasstrook, ontstaat een bijzondere lichtinval in de woning en wordt tevens het overstek geaccentueerd.

De materialisering is een mix van moderne en traditionele materialen. De gevels zijn afgewerkt met lichtgeel stuc, de kozijnen zijn van antraciet kleurige aluminium. Door de kleurstelling ontstaat er een extra nadruk op de bijzondere vorm.

Locatie

Rotterdam

Opdrachtgever

Particulier

Realisatie

2005

Foto's