Hooiman

Op een binnenterrein achter de Mathenesserlaan in het Nieuwe Westen bevond zich de Vierambachtschool. Het gebouw bestaat uit twee lagen en heeft een centrale entree. De opzet van het gebouw is eenvoudig. Aan weerszijde van de entree bevinden zich aan de zuidzijde op iedere laag drie lokalen, die worden ontsloten door een gang. Aan de noordzijde bevinden zich de toiletten.

De school werd samen met een kopersgroep omgebouwd tot woningen. Om de vierkante meters in de school zoveel mogelijk ten gunste van de woningen te laten komen, werden de entrees van de woningen in de noordgevel gemaakt. Hiertoe werd een galerij met trappen en een lift toegevoegd, die de woningen op de verdieping bereikbaar maakte.

De lokalen op de begane grond hadden een vrije hoogte van ca. 4,8 m. Deze hoogte is onvoldoende voor het maken van een extra vloer. Dit betekent dat er op de begane grond aan weerszijde van de entree maximaal 2 woningen gemaakt konden worden.
De vrije hoogte van de lokalen op de verdieping was ca.4,4 m. Ook dit is onvoldoende hoogte voor een extra vloer. Het bestemmingsplan liet een maximale bebouwingshoogte van 11 m toe. De school is ca. 9,8 m hoog. Door op het hele gebouw m.u.v. het trappenhuis een dakopbouw van ca. 1,2 m te maken, kon er in de lokalen op de verdieping een extra vloer gemaakt worden. Hierdoor kon er op de verdieping per stramien een woning gemaakt worden. Deze woningen konden direct vanuit de woning een dakterras bereiken.

Het voormalige schoolplein werd ingericht als gemeenschappelijke tuin.

Locatie

Rotterdam

Opdrachtgever

Kopersvereniging "De Omscholing"

Uitvoering

Ciolina

Realisatie

2009-2010

Foto's