Graaf Mauritshuis

In opdracht van Woongoed Middelburg heeft Hulshof Architecten een ontwerp gemaakt voor herbestemming van het voormalige Graaf Mauritshuis op de hoek Koepoortstraat, Singelstraat te Middelburg tot kamers voor begeleid kamer-wonen. Het betrof hier een invulling met zelfstandige wooneenheden voor volledig zelfredzame bewoners.

Het ging om een groep bewoners die in meer of mindere mate begeleiding nodig hadden bij het voeren van hun huishouding. Beleid van de betrokken zorginstantie is dit soort huisvesting niet weg te stoppen in de buitengebieden, maar juist midden in binnenstedelijke woonsituaties te plaatsen. De woningbouwvereniging deelt deze filosofie en zo ontstond de mogelijkheid het “Graaf Mauritshuis” voor dit doel te verbouwen.

Het complex bestaat uit drie panden, elk een rijksmonument. De panden werden tot dusver ook voor een vorm van begeleidend wonen gebruikt, en waren voor dit doel intern doorverbonden. Met maximaal behoud van balkenlagen en originele elementen in de gebouwen is een plan gemaakt voor 18 zelfstandige eenheden voor elk een bewoner.
Intern werd het gebouw grotendeels getript tot casco, waarna de inbouw (wanden) volledig nieuw werd opgebouwd. Aan de voorzijde op de 2e verdieping is de ruimte in de kap benut door hier kleine entresols met vide in te maken. Deze ruimte bleef tot nu toe onbenut en onbegaanbaar. Ook op andere plekken werden weggetimmerde houten kappen weer in het zicht gebracht. Op deze manier werd zo veel mogelijk ingespeeld op de mogelijkheden die het gebouw, zowel qua optimalisering van de gebruiksruimte als beleving, heeft.

Locatie:

Middelburg

Opdrachtgever:

Woongoed Middelburg

Realisatie:

2006

Foto's