Lith de Pas

Projectontwikkeling met zeggenschap

In Lith aan de De Pas en de Constantijnstraat werden de 28 bestaande huurwoningen vervangen door 26 nieuwe huurwoningen. Het doel van de projectontwikkeling met zeggenschap was ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk wensen van de bewoners gerealiseerd werden, passend binnen het programma van eisen van woningcorporatie Mooiland Maasland.

Binnen het ontwikkelde basisplan werden individuele woningen met unieke plattegronden en gevels gemaakt, waarin zo goed mogelijk de wensen van de bewoners werden verwerkt. Dit leidde tot meer tevredenheid over de woning. Om dit proces goed te laten verlopen werden een aantal instrumenten ontwikkeld waardoor deze individuele keuzes in het collectieve proces opgenomen konden worden.

Samen met de bewoners is in verschillende workshops gezocht naar mogelijke varianten voor het stedenbouwkundig plan en verschillende woningtypen om zo tot een optimaal ontwerp te komen, passend bij de wensen van de bewoners. Voor de woningen heeft Hulshof Architecten samen met de bewoners en Mooiland Maasland een basiswoning per type ontwikkeld. Door middel van persoonlijke gesprekken met elke bewoner zijn de plattegronden van de woningen de daarbij behorende gevels ingedeeld.

Bij het ontwerpen wordt altijd uitgegaan van de wensen, de randvoorwaarden en het budget. Met deze ingrediënten wordt maatwerk geleverd. De architectuur ontwikkelt zich vanuit deze uitgangspunten en wordt vertaald in materialisatie en detaillering, passend bij het geheel.

Locatie

Lith

Opdrachtgever

Mooiland Maasland

Realisatie

2010-2011

Foto's