Kopersvereniging BIZON

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) biedt particulieren de gelegenheid om woonwensen binnen een gezamenlijk vastgesteld kader te realiseren. De essentie van het proces is dat collectief een basisplan ontwikkeld wordt dat past bij de wensen van de bewonersgroep. In het algemeen vormt dit programma voor alle partijen een goede basis voor kwaliteit. Dit basisplan wordt per project ontworpen. Binnen het basisplan worden individuele woningen met unieke plattegronden en gevels ontwikkeld, waarin zo goed mogelijk de wensen van de bewoners zijn verwerkt. Dit maakt individuele wensen haalbaar. De financiële ruimte bepaalt daarbij de architectonische variatie en uitwerking van het totaal.

Basisplan

Kopersvereniging BIZON bestond uit 32 kopers. De woningen werden gerealiseerd in Zevenaar. Het plan voor BIZON was onderdeel van Groot Holthuizen, waar door Palmboom en Van den Bout het masterplan en stedenbouwkundig ontwerp werden gemaakt.

Het woningontwerp voor BIZON bestond uit vier typen, waarvan de goedkoopste een verdieping met kap heeft. Daarnaast is een mansardekap ontwikkeld met een lange achterkap en een woning van twee lagen met kappen. Bijzonder zijn de tweekappers met deels mansardekappen. Sprongen in de gevels van de langere rijen maken het beeld levendig. Ze komen voort uit de individuele keuzes voor de opgebouwde dakkapel. In het ontwerp werden de individuele keuzes met de groep passend bij het basisontwerp ontwikkeld.

Bij alle woningen ontstonden opties om de basisvolumen uit te breiden met onder andere erkers, dakkapellen en uitbouwen; al naargelang de wens en het budget van iedere koper.
Verbijzondering in de gevels ontstond door keuzes van afzonderlijke kopers voor bijvoorbeeld erkers, hoekramen, dwarskappen, topgevels en afgeschuinde kappen. Hierdoor ontstonden er op beide locaties unieke bouwblokjes die geheel naar wens van de kopers zijn ingevuld.

BIZON is in de zomer van 2010 opgeleverd en in gebruik genomen. In Groot Holthuizen was dit project een drager voor de gemeenschap van het deelgebied.

Locatie

Zevenaar

Opdrachtgever

Kopersvereniging BIZON

Uitvoering

Veluwezoom Verkerk bouw b.v.

Realisatie

2009/2010

Foto's