Kantoorruimte OntwikkelingsMaatschappij Stadshavens Rotterdam

Het voormalige hoofdkantoor van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij op Heijplaat Rotterdam is aan het begin van de vorige eeuw in verschillende fases gebouwd. De eerste fase dateert uit 1913/1914 en bestaat uit een poortgebouw voor de achtergelegen werven en een kantine voor de werknemers. Vervolgens zijn deze gebouwen in 1916/1917 aan elkaar vast gebouwd. In 1938 is er zelfs een complete verdieping opgebouwd. In de 50-er jaren is het gebouw nogmaals uitgebreid, ditmaal in westelijke richting.

Op de begane grond bevinden zich de representatieve ruimtes van het gebouw, zoals een marmeren ontvangsthal en diverse rijk gedetailleerde vergaderruimtes.

Hulshof Architecten heeft deze monumentale ruimtes in oude luister hersteld en weer geschikt gemaakt voort het houden van vergaderingen en conferenties. Met de vernieuwing van de keuken en aanliggende ruimte is een voor allerlei manifestaties geschikte voorziening ontstaan. Fabrique heeft kleuradviezen gegeven, de stoffering van het interieur uitgewerkt en het meubilair deels ontworpen en afgestemd op het interieur.

Daarnaast zijn de voormalige tekenkamers op de eerste en tweede verdieping van het gebouw verbouwd en geschikt gemaakt als kantoorruimte voor de Ontwikkelingsmaatschappij Stadshavens NV (OMSR). Daartoe is een nieuwe lift toegevoegd, alsmede een brug die de beide entresols op de tweede verdieping met elkaar verbindt.

De hele verbouwing inclusief het in oude luister herstellen van de begane grond besloeg zo'n 1.500 m2. De overige ruimtes van het gebouw, bij elkaar zo'n 3.000 m2, zullen in een volgende fase verbouwd worden tot apart verhuurbare eenheden. Dan zal ook het hoofdtrappenhuis in ere hersteld worden en vanaf de haven weer het gezicht van het gebouw bepalen.

Locatie

Rotterdam

Foto's