Het nieuwe Pelgrim

Op het voormalige Pelgrimterrein in hartje Gaanderen (gemeente Doetinchem) werd de woonwijk "Het nieuwe Pelgrim" gebouwd.

In Gaanderen werden op het 4,5 ha. metende terrein van de voormalige Pelgrimfabrieken woningen gerealiseerd. De gebouwen van Pelgrim, fabrikant van keukenapparatuur, lagen in het hart van Gaanderen en zijn in 2003-2004 gesloopt. Hulshof Architecten heeft een deel van de woningen ontworpen. De overige woningen zijn door Giesen Architectuur uit Doetinchem ontworpen. 

Als beeld voor de locatie is in het beeldkwaliteitplan de term “modern tuindorp” opgenomen. In het stedenbouwkundig plan zijn kleinschaligheid, diversiteit en een groen karakter belangrijke waarden. 

De grondgebonden woningen werden op een stramien van 6.90 gebouwd en boden toekomstige bewoners veel flexibiliteit in uitvoering en inrichting. 

Het merendeel van de appartementen dat door Hulshof Architecten werd ontworpen, werd verdeeld over twee gebouwen die op een halfverdiepte parkeerlaag kwamen te staan. In beide gebouwen werden de woningen ontsloten door middel van een galerij. Om de galerij een levendig deel van het plan te laten worden, werden aan de galerij balkons voorgesteld. De materialisatie bestond uit een combinatie van hout, glas en stucwerk ofwel lichte steen. De natuurlijke ventilatie van de parkeerlaag vond plaats door middel van uitsparingen in de gevel die in morsecode de woorden “pelgrim gaanderen” vormen.

  • 25 sociale huurappartementen met zorgconcept
  • 45 sociale huurappartementen 
  • 6 groepsappartementen (elke bestaande uit 36 wooneenheden voor lichamelijk en/of geestelijk gehandicapten) 
  • 50 koopappartementen 
  • 67 grondgebonden woningen 

Alle woningen zijn levensloopbestendig en voldoen aan woonkeur. 

Locatie

Gaanderen (gem. Doetinchem)

Opdrachtgever

Klaassen Groep

Realisatie

2008

Foto's