Nieuwbouw Woonacker

Op initiatief van Vereniging Groepswonen van Ouderen te Pijnacker VGOP werd voor de Woningstichting Pijnacker een plan ontwikkeld voor de bouw van een complex groepswoningen voor ouderen aan de Industrieweg. Het gebouw staat naast het kantoor van de Woningstichting en schuin tegenover het nieuwe gemeentekantoor.

In december 1996 werd de eerste paal geslagen voor dit door architect ir. Ineke Hulshof ontworpen complex woningen, bestaande uit twee woonblokken van elk vier bouwlagen, verbonden door een middenstuk met hoofdingang en lift. Het geheel is gelegen in een plantsoenachtige omgeving. De woonblokken bevatten elk 16 woningen: 12 driekamer- en 4 vierkamerappartementen, in totaal dus 32 woningen.

De ruimte tussen de blokken is gebruikt voor gemeenschappelijke voorzieningen. In de kelder is dat een fietsenstalling en een afsluitbare berging voor elk appartement. Op de begane grond is een ruime zaal voor bijeenkomsten en activiteiten, een klein kantoor en een toilet. Daarboven zijn op elke verdieping de blokken verbonden door een loopbrug met aansluiting op de lift. Beide woonblokken hebben bovendien hun eigen trappenhuis. De loopbruggen liggen tussen glasgevels, dus beschut tegen weer en wind. De galerijen langs de woningen zijn van boven afgedekt, voorzien van glazen balustrades en verder open.

Het ruime gebruik van glas zorgt voor een doorkijk tussen de blokken. Het complex ligt op redelijke afstand van het dorpscentrum, winkels, station en andere voorzieningen.

Bijzonder aan dit project was de grote invloed van de bewoners op zowel het ontwerp concept als op de woningindeling. Er werd een bewonersgroep gevormd die deelnam in de ontwerpoverleggen en mede het programma van eisen heeft geformatteerd. Na de ontwerpfase zijn woningplattegronden ontwikkeld met een vaste kern voorzieningen, waaromheen men zelf de interne organisatie en indeling kon bepalen. Hiervoor zijn met alle bewoners 3 individuele gesprekken gevoerd en heeft ieder als het ware zijn eigen woning gemaakt. Er is geen woning hetzelfde, hoewel je dat aan de buitenkant niet ziet. Daarbij is het gelukt het Seniorenlabel te realiseren waarmee de bruikbaarheid voor een lange periode verzekerd is.

Locatie

Pijnacker

Opdrachtgever

Woningstichting

Realisatie

1998

Foto's