Modelwoning Strevelsweg 115

De dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting van de Gemeente Rotterdam heeft in de periode 2004-2008 een aantal oude stadswijken als “Hot Spots“ aangewezen waar zij extra aandacht en energie in wilde stoppen, teneinde het imago en woonklimaat van deze gebieden te verbeteren.

Een van deze gebieden was de Strevelsweg. Hier was de aanpak nog dwingender: eigenaren werden middels aanschrijving gemaand hun panden op te knappen. Daar het de gemeente niet alleen ging om verbeteringen van bouwtechnische aard, veiligheid, hygiëne en energiegebruik, maar ook om woonkwaliteit, werd besloten om één pand aan te pakken als voorbeeldpand. In dit pand werden verdiepingen samengetrokken om twee woningen te maken met een oppervlakte dat beter paste bij het gebruik van deze tijd. Tevens werd in deze woning de achtergevel geheel vervangen daar deze en de er aanhangende balkons in zeer slechte staat verkeerden.

De begane grond en de eerste verdieping werden opgeknapt en ingericht tot één modelwoning. De bovenste verdiepingen werden opgeleverd als één cascowoning. 
Op de eerste en tweede verdieping kwamen in de achtergevels 'french windows' (openslaande deuren met een hekje ervoor). De begane grondwoning kreeg de beschikking over de tuin, de bovenste woning kreeg een riant dakterras.

De benedenwoning kreeg de ingang door de voordeur van de winkel. De bovenwoning kreeg hierdoor een zelfstandige ontsluiting met nieuwe trappen tot de tweede verdieping. De huidige trap naar de bovenste verdieping bleef gehandhaafd.

Beide woningen werden geheel geïsoleerd opgeleverd, en er kwam een brandwerende scheiding tussen beide woningen. Tevens kwam er een nieuwe leidingkoker met aanvoeren van gas, water en elektra en met rioolafvoer, en werd er in beide woningen mechanische ventilatie en centrale verwarming aangelegd.

Doordat in de bovenste woning met de leidingen niet verder werd gegaan dan de leidingkoker, was er voor de koper nog de mogelijkheid om zelf de plaats van de woonkamer, keuken en badkamer te bepalen: op zolder of op de tweede verdieping. De woning werd dus zonder binnenwanden opgeleverd. De koper kon de indeling zelf bepalen.

Locatie:

Rotterdam

Opdrachtgever:

dienst Stedenbouw + Volkshuisvesting

Realisatie:

2006

Foto's