Dienstwoning Jaffa

Begin 2010 kreeg Hulshof Architecten van coöperatieve uitvaartvereniging “De Laatste Eer” de architectenopdracht voor de renovatie/verbouwing van de dienstwoning op begraafplaats Jaffa te Delft tot een nieuw Centrum voor Rouw- en Verliesverwerking. Hiermee werd nabestaanden een plek geboden om rouwverwerking met elkaar te beleven en daar een eigen invulling aan te geven.

De voormalige dienstwoning was in 1868 gebouwd als directeurswoning, als onderdeel van het particulier aangelegde complex Algemene Begraafplaats Jaffa. In 1874 nam de gemeente de begraafplaats over en werd het gebouw de woning van de gemeentelijke begraafplaatsbeheerder. Rond 1955 is de woning vergroot door een aanbouw met balkon aan de westgevel, als onderdeel en ook in de stijl van de gemetselde omheiningen die de entree van de begraafplaats gingen vormen. In 2002 is de woning, tegelijk met de gehele begraafplaats, benoemd tot rijksmonument. Eind 2009 kwam de dienstwoning beschikbaar voor herbestemming.

De dienstwoning is gebouwd in een voor haar bouwtijd karakteristieke, eclectische stijl, welke met name aan de buitenzijde te ervaren is. De noordgevel is symmetrisch van opzet en heeft een dwarsvolume waarvan de kopgevel is gericht op de oprijlaan naar de aanwezige aula op de begraafplaats. Bijzonder aan de uit bepleisterde baksteen opgetrokken woning is de compositie en vormgeving van de gevelopeningen. In het oog springen ook de aanwezige details en profiellijsten, welke zich rondom de diverse vensters en onder de zinken deklijsten op de tuitgevels bevinden. De zuidgevel, in feite de achtergevel, had als gevolg van eerdere renovaties een zeer rommelige en utilitaire uitstraling. Aan de binnenzijde van de woning zijn in de loop der jaren weinig originele of noemenswaardige elementen overgebleven.

Het doel van de renovatie was om, naast de huisvesting van het nieuwe programma, ook de architectonische stijl van het gebouw (met name aan de buitenzijde) weer in volle glorie te herstellen. Hierbij werd onderzoek gedaan naar de originele kleurstellingen van het stucwerk en de detailleringen. De zuidgevel is hierbij ontdaan van een latere aanbouw en overige verrommelingen en de vernieuwde compositie van de gevel sluit goed aan bij de overige gevels. Het interieur is, met name op de begane grond, met minimale ingreep in de oorspronkelijk (draag-)structuur van het gebouw, voor het nieuwe gebruik geschikt gemaakt. Aanpassingen betroffen voornamelijk wand-, vloer- en eventueel plafondafwerkingen.

De werkzaamheden zijn in de zomer van 2011 afgerond.

Locatie

Delft

Opdrachtgever

Coöperatieve uitvaartvereniging "De Laatste Eer"

Realisatie

2010-2011

Foto's