Den ouden ancker

Anders wonen boven winkels.

Het object was een grote modewinkel met ateliers en woonruimte erboven aan de Voorstraat in Dordrecht. Het middel om de modewinkel te moderniseren moest ontwikkeld worden door de verbouw en volume uitbreiding van de boven de winkel gelegen ruimte. Met de uitbreiding en renovatie werden 15 appartementen gebouwd met netto 1400 m2 gebruiksoppervlakte. De opbrengst die daarmee werd gegenereerd, werd gebruikt om de winkel op de begane grond, ca. 500 m┬▓, te moderniseren. Tevens werd structureel onderhoud gepleegd.

De ruimte op het dak van de samengevoegde oorspronkelijke 4 panden was de aanleiding om met het bebouwen daarvan de winkelfunctie te behouden en te verbeteren. Het onderzoek naar de mogelijkheden hiervoor leverde op dat het bestemmingsplan en de bestaande constructie geschikt waren om het volume naar boven uit te breiden. De ligging in de historische binnenstad vroeg om een zorgvuldige benadering van deze uitdaging om daar een mooi Bovenstad project te ontwikkelen.

Het opbouwen van 2 tot 3 lagen op bijna de helft van het complex leverde een uitbreiding met ca. 800 m2 gebruiksruimte op. Tevens werd door het toevoegen van een extra laag in de aanbouwen nog eens ca. 100 m2 meer ruimte mogelijk. Door de platte daken die ontstonden ook te gebruiken als buitenruimte, ontstond al met al ruim 1100 m2 extra gebruiksruimte zonder te hoeven slopen in de historische stad, en zonder deze geweld aan te doen met enorme moderne ingrepen.

Het project is vernieuwend op onder andere techniek en logistiek door het toepassen van lichte bouwmaterialen en een inventieve bouwmethode waarbij de bruikbaarheid van de winkel tijdens een deel van de uitvoering mogelijk moest blijven.

Invloed van de gebruikers was dat de winkel zo veel mogelijk in functie en de integratie van de koperswensen in het bouwplan ook ten aanzien van de woning indeling moest worden voldaan.

De combinatie van het gebruik van het bestaande dak om op te bouwen en het nieuwe dak voor buitenruimte leverde dubbel ruimte gebruik op, waarbij deze ook een rol in de veiligheid kon spelen. Tevens werd effici├źnt geparkeerd onder het nieuwe terras in de tuin. De aanwezigheid van parkeerruimte en een nieuwe lift bleken een zeer aantrekkelijk woonmilieu op te leveren.

Locatie

Dordrecht

Opdrachtgever

Bahlmann Beheer BV

Uitvoering

2007

Realisatie

Boak Projectontwikkeling

Foto's